1-trinns- eller 2-trinnsfreser?
De fleste 1-trinns fresere er små, lette og passer til mindre områder eller smale gangveier med relativt lite og lett snø og fast underlag. Skovlene har direkte kontakt med underlaget, og både rydder unna snø og driver freseren fremover i én bevegelse.
Har du et større område som skal ryddes, egner en 2-trinns freser seg bedre. Den bruker skovlene til å samle snøen i et snøhus og kaster den videre gjennom et utkasterrør. 2-trinns-fresere finnes i en rekke størrelser og prisklasser.
Hvor mange hestekrefter trenger du?
Størrelse og antall hestekrefter velges ut fra størrelse og beskaffenhet på området som skal ryddes, men vi har en tendens til å velge litt flere hestekrefter enn vi egentlig trenger. Pass uansett på å velge en freser som har kraftige og justerbare glidesko ned mot underlaget, slik at grus ikke følger med snøen ut og havner på naboens eller din egen plen.
Hjul- eller beltedrift?
Som en tommelfingerregel kan vi si at snøfresere med hjul er noe rimeligere enn tilsvarende fresere med belter og samme kapasitet. Men hjul egner seg dårlig på skrånende eller ruglete flater; de glir lett, særlig på is, og med piggkjettinger på er de ikke snille mot underlaget.
Med belter kravler freseren seg lett frem nær sagt overalt uten å skli. Den kan også kravle seg opp trappen til terrassen og brukes der dersom du raskt og effektivt ønsker å få unna snø. Og belter er skånsomt mot alle underlag.
Hvor lett er det å manøvrere en snøfreser?
Snøfresere er kraftige og relativt tunge maskiner; det er derfor viktig at de er utstyrt med teknologi og funksjoner som gjør dem er lette å manøvrere. Velger du en freser med såkalt hydrostatdrift, reguleres hastigheten trinnløst. Slike fresere er lettere å manøvrere enn de som har tradisjonell girkasse. Kombinert med trinnløse styreklutcher gir det overlegen manøvreringsevne – også i trange områder og uavhengig av muskelstyrken til den som styrer.
Fjernstyrt eller manuell styring av utkasterrøret?
Alle 2-trinns snøfresere kaster snøen som samles opp, ut gjennom et såkalt utkasterrør. Retningen styres enten manuelt eller elektrisk ved hjelp av en spak på styret. Med elektrisk styring er det atskillig lettere å styre utkasterrøret, slik at snøen havner akkurat der du vil den skal havne. Særlig praktisk er dette i trange partier og på områder med flere biler.
Har det betydning hvor langt snøen kan kastes?
Spesifikasjonene for snøfresere omfatter gjerne en indiksjon på hvor langt freseren er i stand til å kaste snøen. Dette har selvsagt størst betydning for deg som har en stor gårdsplass å rydde. Lengden sier imidlertid også noe om hvor godt den enkelte freseren takler tung, våt og krevende snø, så det kan absolutt være smart å ta lengden med i vurderingen.
Bør snøfreseren ha høyderegulering av snøhuset?
Snøhuset er det vi kaller huset der skovlene samler snøen før den kastes videre ut gjennom utkasterrøret. På de aller fleste modeller står snøhuset fast, men på noen modeller kan du regulere vinkelen på snøhuset med en spak på styret. Fordelen med en slik funksjon er at du selv kan styre hvor langt ned mot underlaget du vil fjerne snø. Dermed kan du unngå å få med grus, singel og/eller pukk i snøen som kastes ut.