Har du bestemt deg for å spare ryggen i vinter og investere i en snøfreser? Da gjelder det at du unngår feilkjøp og frustrasjoner i etterkant – for utvalget er stort og anbefalingene mange. Bruker du noen minutter på de fem rådene under, er du på god vei til å gjøre et valg som er riktig for deg. I tillegg har du noen fornuftige spørsmål å ta med deg til forhandleren.
1. Stor nok kapasitet
Tilsynelatende opplagt: størrelsen på gårdsplassen definerer størrelsen på freseren. Men så enkelt er det kanskje ikke. For hvor raskt vil du at plassen skal ryddes? Hvor tung snø må freseren være i stand til å håndtere, og hvor langt og presist må snøen kastes? Bratte og kronglete områder krever andre egenskaper hos freseren enn flate? Bare for å nevne noe. Generelt er det smart å velge en freser med kapasitet til å takle litt større flater og mer heftig snøfall enn det som er vanlig der du bor. For det er jo når våt og tung snø virkelig laver ned, behovet er størst.
2. Lett å manøvrere – for alle.
Fremdrift og styring er problemstillinger det er fort gjort å glemme. En snøfreser er relativt tung, og den skal kunne manøvreres og styres, snues og bakkes lett også i tung og dyp snø.
Det handler litt om motorstørrelse, men kanskje like mye om underlag, valg av hjul- eller beltedrift og hydrostatgirkasse, som gir deg mulighet til trinnløs regulering av hastigheten. Flere av Hondas modeller har trinnløs styreclutch som gir freseren overlegen manøvrerings-evne under alle forhold. Her er det viktig å søke råd hos folk som virkelig har peiling.
3. Kontroll over hvor snøen havner
Snøen skal bort, men hvor skal den havne? Alle fresere har et styrbart utkasterrør for snøen, men her er det store forskjeller mellom ulike merker og modeller. Delvis handler det om hvor langt snøen kan kastes. Delvis om retning. Og delvis om hvor lett det er å styre utkasterrøret.
4. Din snøfreser må passe til forholdene på din gårdsplass.
Det høres kanskje rart ut, men det er faktisk stor forskjell på en asfaltert gårdsplass og en gårdsplass med grus eller heller. Skovlene som samler snøen før den kastes ut, graver seg ned – og tar med seg grus som så kastes ut sammen med snøen. Og grus er kanskje ikke det verken du eller naboen ønsker å ha plenen full av når våren kommer. Med en freser som gjør det mulig å justere høyden på Snøhuset enkelt, er problemet løst.
5. Enkel å holde ved like
En god snøfreser holder i mange, mange år, men som med alt annet forutsetter det riktig stell og vedlikehold. Et kurant merke kjøpt hos en lokal fagforhandler gir tilgang til både deler og profesjonell hjelp og service. Honda har nærmere 40 års erfaring med snøfresere, og mer enn 200 kompetente forhandlere spredd over hele landet. Vi bare nevner det.